Αφίσα και τελικό Πρόγραμμα σεμιναρίου Δικτύου στα Ανώγεια, 28-30 Απριλίου 2017

ΑΦΙΣΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Απόγευμα
Έναρξη Σεμιναρίου στην αίθουσα «Μανόλη Κεφαλογιάννη» της Τράπεζας Πειραιώς
16:30-17:00 Προσέλευση – Εγγραφές 
17:00-17:15 Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων
17:15-17:30 Στόχοι Σεμιναρίου: η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στα προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων, Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων
17:30-18:00 «Παρουσίαση του ΚΠΕ Κρεστένων και των δράσεών του»: Το Ε. Θ. Δίκτυο “Τα Τοπικά προϊόντα σε μια Κοινωνία Αειφορίας,, Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων
18:00- 18:30 Δράσεις Προώθησης των Τοπικών Κρητικών Προϊόντων από την Περιφέρεια Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής & Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης
18:30- 18:50 «Τοπικά Προϊόντα και Κρητική Διατροφή», Στεφανάκης Αλέκος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης
18:50-19:15 Διάλειμμα – Καφές
19: 15-19:30 «Γεωπάρκο Ψηλορείτη και Προστιθέμενη Αξία στα Τοπικά Προιόντα», εκπρόσωπος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη 
19:30-19:50 Το Αποτύπωμα ενός άυλου Πολιτισμού… στα βήματα της Κρήτης, Γιακουμάκης Νίκος, δικηγόρος
19:50-20:15 «Από την “κουρελού” στο “κουρέλι”: Υφαίνοντας θεματικές και αξίες στην εκπαίδευση για την αειφορία», Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Κρεστένων 
20:15-20:30 Συζήτηση – Ερωτήσεις 
20:30-21:30 Βιωματικό εργαστήριο «Παιχνίδια γνωριμίας - επικοινωνίας και συγκρότησης ομάδων» Σχοινά Μαρία, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κρεστένων και Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων
21:30 Δείπνο

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

08:00-09:00 Πρωινό 
09:00-09:30 Μετάβαση από τα Ανώγεια στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη
09:30-14:30 Μελέτη πεδίου: 
Βιωματικά Εργαστήρια:. Η διαδικασία της τυροκομικής στο πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων: Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου" Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων(Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια – Δραμουντάνη Ασημένια – Δακανάλη Ερωφίλη – Καπετάνιου Ελένη – Μελιτσοπούλου Θεοδώρα)
Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής με τοπικά προϊόντα
14:30–17:30 Επιστροφή στο ΚΠΕ Ανωγείων. Γεύμα - Ξεκούραση
17:30-17:45 Οικογενειακές επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα της Φλώρινας, Π.Ο. ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης, Νάνης Νίκος, Γκούλη Δήμητρα
17:45-20:30 

Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ 

ΟΜΑΔΑ Α: «Το Cafe της αειφορίας και τα τοπικά προϊόντα. Μια καινοτόμα εκπαιδευτική τεχνική κινητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας», Παύλος Δασκαλάκης, Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ Β: Εργαστήριο με προϊόντα τoυ Μεραμπέλου Λασιθίου, Πεδιαδίτη Φιλίτσα, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου και Μαυροειδής Γιώργος, ΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου 
ΟΜΑΔΑ Γ «Εργαστήριο παρασκευής αρωματικού λαδιού με βότανα του κήπου.» Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Ορφανουδάκη Μαρία
ΟΜΑΔΑ Δ Κόκκινη κλωστή δεμένη, Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων(Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια – Δραμουντάνη Ασημένια – Δακανάλη Ερωφίλη – Καπετάνιου Ελένη – Μελιτσοπούλου Θεοδώρα
20:30-21:30 Παρουσίαση των εργαστηρίων – Συζήτηση

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

08:00-09:00 Πρωινό 
09:00-09:30 Αναχώρηση για Αξό (Οικοτουριστικό μονάδα «ΕΝΑΓΡΟΝ»)

Προγράμματα και δράσεις συνεργαζόμενων ΚΠΕ,
Υπευθύνων ΠΕ/Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικών Ομάδων σχολείων του Δικτύου

09:30-9.45 «Τα τοπικά προϊόντα ως καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας μιας ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας και ανάδειξης της διακριτής της ταυτότητας. Το παράδειγμα του Βελβεντού», Τσιουκαρδάνης Νικόλαος, Π.Ο.ΚΠΕ Βελβεντού
9.45-10.00 Παρουσίαση Προγράμματος, Συνεταιρισμός το κυπαρισσάκι (Τοπικά Προϊόντα), Πατέρας Χρήστος, Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου Ρεθύμνης
10:00-10:15 Τα τοπικά προϊόντα στα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, Μυλωνάκης 
Στράτος, Τσαντηράκη Σοφία, Π.Ο. ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης
10:15-10:30 Τοπικά προϊόντα-Πολιτισμός μέσα από την οπτική της αειφορίας, Μάρα Ελένη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Αργολίδας
10:30-11:00 Διάλειμμα – Καφές
11:00-11:15 Παρουσίαση Προγράμματος, Μαγειρεύοντας Αριθμούς, Παπανικολάου Λεωνίδας, Ειδικό Επαγ/τικό Γυμνάσιο Κοζάνης
11:15-11:30 Ερωτηματολόγιο για την "Υγιεινή διατροφή και τα τοπικά προϊόντα"- δράσεις για περιβαλλοντικό πρόγραμμα, Χατζάκη Μαρία , 2ο Γυμνάσιο Χανίων
11:30-11:45 Οι διατροφικές επιλογές και οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών: μια προσπάθεια υιοθέτησης αειφορικού μοντέλου, Ιωάννου Χάιδω, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας
11:45-12:00 «Τα προϊόντα της περιοχής στο δίκτυο του ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών» Φανιουδάκη Έλενα, μέλος Π.Ο.ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
12:00-13:30 Συζήτηση θεμάτων Δικτύου 
13:30-14:00 Αξιολόγηση σεμιναρίου