Φύσης και ανθρώπων έργα

Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: Φύσης και ανθρώπων έργα».
Στο σεμινάριο συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί από το Ν. Ηλείας καθώς και από τους Νομούς εμβέλειας του ΚΠΕ Κρεστένων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Την Παρασκευή το απόγευμα (9-11-2009) το σεμινάριο χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σκιλλούντος κ. Παναγιώτης Καραντώνης, ο προϊστάμενος του 4ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/κης. Ν. Ηλείας κ. Διονύσιος Αλεξόπουλος και η κ. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηλείας. Ακολούθως, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ παρουσίασε γενικά το Πρόγραμμα και τις δράσεις του Κέντρου και ιδιαίτερα το Πρόγραμμα Π.Ε. που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία με τίτλο «Φύση και άθληση στο Ιερό της Ολυμπίας».
Στην συνέχεια η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη του τμήματος αρχαιολογικών χώρων και αρχαιογνωστικής έρευνας της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπία Βικάτου ανέπτυξε το θέμα: Η αποκατάσταση του ευρύτερου τοπίου της Ολυμπίας. Η εισήγησή της πέρα από τις πολύτιμες πληροφορίες που μετέφερε ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά καθώς απέδωσε αφενός την ιερότητα και αξία της Άλτεως και αφετέρου θύμισε τις συγκλονιστικές στιγμές της καταστροφής του Αυγούστου του 2007. Ωστόσο τόσο οι συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση του Κρονίου λόφου όσο και η ίδια η φυσική αναγέννηση επανέφεραν την ελπίδα και την αισιοδοξία.
Ο κ. Χρήστος Λιάγκουρας, Αρχαιολόγος Ζ΄ ΕΠΚΑ, με την εισήγησή του Τα δέντρα και ο ρόλος τους στη λατρεία (Ιερή Άλτη – Κρόνιος λόφος), κατέδειξε την άρρηκτη σύνδεση της αρχαίας λατρείας με το φυσικό πλούτο, ιδιαίτερα με τη χλωρίδα της περιοχής.
Στο τέλος της βραδιάς, ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Στυλίδας, κ. Ευάγγελος Μαρκατσέλης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά Μονοπάτια, που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας.
Το Σάββατο το πρωί (10/1/2009) ακολούθησε εργασία πεδίου στις όχθες του Κλαδέου ποταμού με συντονιστή τον κ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Γεωλόγο, M.Sc. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού και πως αυτά αντιμετωπίστηκαν από τους Μινύες το 1400 π.Χ. και τους Ρωμαίους το 2ο και 3ο αι. μ.Χ.. Οι εργασίες πεδίου συνεχίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο με την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων.
Το Σάββατο το απόγευμα η κ. Αγγελική Ρούβαλη, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Ρύπανσης, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Οικοτοξικολογίας ανέπτυξε το θέμα Η αρχαία Ολυμπία ως περιοχή Natura.
Στη συνέχεια με την εισήγηση του κ. Ι. Φουντούλη, Επίκουρου Καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οι ποταμοί και ο Αλφειός στην ελληνική μυθολογία. Μια γεωμυθολογική προσέγγιση, συνδέθηκαν τα πλημμυρικά και γεωλογικά φαινόμενα των ποταμών και ιδιαίτερα του Αλφειού με τους αρχαιοελληνικούς μύθους.
Η εισήγηση του κ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Γεωλόγου, M.Sc.:Πλημμυρικές περίοδοι κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους στον ποταμό Κλαδέο – Αρχαία Ολυμπία, συνδεόταν και τεκμηρίωνε επιστημονικά όσα παρατηρήθηκαν το πρωί στην εργασία πεδίου στον Κλαδέο ποταμό.
Την Κυριακή το πρωί (11/1/2009) οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν με εισηγήσεις της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Στυλίδας για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά το επιστημονικό υλικό που δόθηκε με τις εισηγήσεις, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια. Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Μπουκουβάλας, Μέλος Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας ανέπτυξε το θέμα:Προτάσεις δραστηριοτήτων στο πεδίο, μέσα στα πλαίσια του δικτύου "Γεωμυθολογικά Μονοπάτια" (Αθλητικές δραστηριότητες – παιχνίδια). Ο δε κ. Ευάγγελος Μαρκατσέλης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Στυλίδας, εισήγαγε τους εκπαιδευτικούς στους προβληματισμούς και τη θεματολογία του νέου Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κλιματικές Αλλαγές – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, που συντονίζει και πάλι το ΚΠΕ Στυλίδας, συνδέοντας τα με τους αρχαιοελληνικούς, και όχι μόνο, μύθους.
Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Ψύχας, Καθηγητής Φυσικός του 3ου ΓΕΛ Άργους αναφέρθηκε στη ραγδαία εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών καθώς και στα υδραυλικά έργα στην Αρχαία Τίρυνθα.
Τέλος, το σεμινάριο έκλεισε με παρουσίαση από τις εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας Γιακμογλίδου Σοφία και Ζαφειροπούλου Ζωή των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονήθηκαν στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας (Κλαδέος, Αλφειός, Κρόνιος Λόφος) από τις Περιβαλλοντικές Ομάδες του Σχολείου τους. Συνδέθηκε έτσι η γνωστική εμπειρία με την παιδαγωγική πράξη.