Η Ηλειακή γη στις ακραίες στιγμές της

Το ΚΠΕ Κρεστένων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, διοργάνωσε σεμινάριο Π.Ε. Β’ επιπέδου εκπαιδευτικών των Νομών εμβέλειας του ΚΠΕ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ με θέμα: «Η Ηλειακή γη στις ακραίες στιγμές της» από 6-2-2009 έως 8-2-2009 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων.
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 ολοκληρώθηκε στο ΚΠΕ Κρεστένων το τριήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών με τίτλο «Η Ηλειακή γη στις ακραίες στιγμές της»
Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν 80 συνολικά εκπαιδευτικοί από το Ν. Ηλείας καθώς και από τους Νομούς εμβέλειας του ΚΠΕ Κρεστένων.
Την Παρασκευή το απόγευμα (6-2-2009) το σεμινάριο χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σκιλλούντος κ.Σάκης Μπαλιούκος, ο Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης που είναι και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και ο Αντινομάρχης κ. Μιχαλόπουλος. Στο σεμινάριο έστειλε γραπτό χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς. Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιλλούντος κα Αθανασιά Κασκουρή , ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Β.Γιακουμής, η Προϊσταμένη της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων κα. Κατερίνα Σταυροπούλου τοπικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων Παναγιώτης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο έργο και στις δράσεις του ΚΠΕ Κρεστένων και παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιούνται τη φετινή σχολική χρονιά.
Ο Αναπληρωτής Υπευθύνου του ΚΠΕ Αθανάσιος Κατσίμπελης παρουσίασε το πρόγραμμα «Προστατεύω και Προστατεύομαι-όταν η φύση θυμώνει» και ανέλυσε τους παιδαγωγικούς λόγους που οδήγησαν στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος καθώς και το περιεχόμενό του.
Σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις του κ.Ευθύμιου Λέκκα καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:
Πυρκαγιές 2007 : Ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα (ο κ. Λέκκας ανέλυσε τα αίτια και τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς και τόνισε τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας για όλα τα θέματα φυσικών καταστροφών τα οποία προέβλεψε πως θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια)
Η δεύτερη εισήγηση του κ.Λέκκα είχε ως θέμα "Σεισμικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα".
Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου έκλεισε με την εισήγηση του κ.Νικόλαου Ηλιόπουλου Μ.sc που αναφέρθηκε στην Πυρομετεωρολογία Δασικών Πυρκαγιών και την κλιματική αλλαγή
Το Σάββατο 7/2/2009 το πρωί όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τα πεδία έρευνας: Λαδικό, Λαπίθα, Πλατιάνα όπου παρατήρησαν, υπό τις οδηγίες του κ.Λέκκα αλλά και του Δασάρχη Ολυμπίας κ.Γιακουμή, τα σεισμικά, πλημμυρικά και σεισμικά αποτελέσματα. Επιπλέον ενημερώθηκαν πως μπορούν να προληφθούν ή να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι καταστροφές.
Το Σάββατο το απόγευμα λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων τρία παιδαγωγικά εργαστήρια :
Εικαστικών, Μουσικής και θεατρολογίας. Οι εκπαιδευτικοί υιοθετώντας τον ρόλο των παιδιών δημιούργησαν και παρουσίασαν την επόμενη ημέρα τις εργασίες τους.
Την Κυριακή το πρωί η κ.Κωστούλα Σακκά παρουσίασε το πρόγραμμα Π.Ε «Σεισμός» και αναφέρθηκε στις δυσκολίες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος αλλά και στη σημασία του.
Τέλος ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου κ. Διονύσιος Τριαντάφυλλος παρουσίασε το πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές του ΚΠΕ Ζακύνθου και τις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Ιόνιο: Το τόξο που μας ενώνει» στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και το ΚΠΕ Κρεστένων.
Το σεμινάριο αποτέλεσε μια σημαντική πηγή επιστημονικής τεκμηρίωσης και γνώσης που ήταν αναγκαία για την στήριξη του μονοήμερου προγράμματος μας με θέμα : «Προστατεύω και προστατεύομαι- όταν η φύση θυμώνει» το οποίο έχει σχεδιάσει η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων.
Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε τη συνεργασία του καθηγητή Γεωλογίας του Παν. Αθηνών κ. Ευθύμιου Λέκκα, οποίος έχει μελετήσει με την ιδιότητα του γεωλόγου αρκετές φορές τον Νομό Ηλείας.
Επιπλέον ο κ. Λέκκας έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού της περιοχής, καλεσμένος της Ν.Α. Ηλείας του ΓΕΩΤΕ (Παράρτημα Ηλείας), της ΤΕΔΚ Ηλείας κ.α. και αποτελεί προσωπικότητα που είναι ιδιαίτερα αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς και τους κατοίκους του Νομού.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή 15 μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του σεμιναρίου καθώς αυτοί οι φοιτητές εκπονούν εργασίες που έχουν σχέση τόσο με τα μελετώμενα φαινόμενα του σεμιναρίου (Πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις) όσο και ειδικότερα με την περιοχή μας (Δήμος Σκιλλούντος, Δήμος Ζαχάρως και Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας). Η παρουσία ερευνητών της περιοχής στο σεμινάριο αποτέλεσε την πρόσθετη εγγύηση διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.
Τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία για το ΚΠΕ Κρεστένων είναι πολλαπλά, με την απόκτηση πρόσβασης και επικοινωνίας με το μεταπτυχιακό τμήμα Τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και με τους αυριανούς επαγγελματίες – ειδικούς σε θέματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, οι οποίοι έχουν μελετήσει την περιοχή – πεδίο του μονοήμερου προγράμματος μας.