Όταν η εικόνα γίνεται λόγος και ο λόγος εικόνα

Στις 4/12 έως 6/12/09 πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΕ σεμινάριο

Έληξε την Κυριακή το μεσημέρι το πετυχημένο βιωματικό σεμινάριο – πανελλήνια συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» με τίτλο Δημοσιογραφικές τεχνικές ως εκπαιδευτικά εργαλεία: «Όταν η εικόνα γίνεται λόγος και ο λόγος εικόνα»

Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου το απόγευμα.

Πρέπει να αναφέρουμε πως στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ο ι Βουλευτές κ.κ. Κατρίνης Μιχάλης του Πασοκ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαβάρας Κώστας. Μήνυμα δε έστειλε και ο Βουλευτής Πασοκ Δημητρουλόπουλος Τάκης. Την έναρξη του σεμιναρίου τίμησαν και ο Δήμαρχος Σκιλλούντος κ. Μπαλιούκος Σάκης και η Δημοτική Σύμβουλος κα Σταυροπούλου Κατερίνα που είναι και Προϊσταμένη της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.

Ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στους επιμορφούμενους απηύθυνε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Καλογεροπούλου Μαρία. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Δ/νση ΣΕΠΕΔ εποπτεύει όλα τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τους Υπεύθυνους Σχολικών δραστηριοτήτων και Σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Αξιόλογοι εισηγητές ανέπτυξαν τις Δημοσιογραφικές τεχνικές ως εκπαιδευτικά εργαλεία και ακολούθησαν εργαστήρια στη διάρκεια των οποίων οι εκπαιδευτικοί εφήρμοσαν στην πράξη τα όσα έμαθαν. Των εργαστηρίων αυτών προηγήθηκε επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία και μάλιστα υπό βροχή. Η βροχή αυτή δεν εμπόδισε εκτός της φωτογραφικής – δημοσιογραφικής καταγραφής να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Έτσι εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα είχαν τη δυνατότητα (έστω και σύντομη) να απολαύσουν ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, κοιτίδα των γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θλιβερή και κακόγουστη εικόνα στο όλο σκηνικό, αποτέλεσε ο Κλαδέος ποταμός με το μαύρο χρώμα του εξαιτίας των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων της περιοχής. Βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο, το αρνητικό αυτό στοιχείο αποτέλεσε υλικό για τα απογευματινά εργαστήρια δημοσιογραφικών τεχνικών με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους υπεύθυνους της ντροπιαστικής αυτής εικόνας.

Το σεμινάριο έληξε την Κυριακή με την παρουσία του Βουλευτή Ν.Δ κ. Κοντογιάννη Γιώργου, οποίος απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς με ιδιαίτερα απλή και συγκινιτική γλώσσα και εξέθεσε το θαυμασμό του για το σημαντικό έργο ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς που γίνεται από εκπαιδευτικούς με μεράκι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σημείωσε δε πως η δημοσιογραφική του ιδιότητα των κάνει να είναι πολύ ευαίσθητος για το έργο των εκπαιδευτικών ειδικά για το αύριο του τόπου και του πλανήτη.

Η διαδικασία του σεμιναρίου έληξε με την θετικότατη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τόσο για το σεμινάριο και τους εισηγητές όσο και για την άψογη προετοιμασία και φιλοξενία εκ μέρους του ΚΠΕ Κρεστένων και του προσωπικού της Μαθητικής Εστίας που έκαναν την διαμονή και την διατροφή των επιμορφούμενων να μείνει αξέχαστη.

Στο περιθώριο του σεμιναρίου πρέπει να πούμε πως συνεδρίαση η συντονιστική επιτροπή του ελληνικού σκέλους του διεθνούς δικτύου ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Με την παρουσία των