Βιωματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

 Έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για τις μεθόδους υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο σχολείο, τις οποίες θα εφαρμόσουν έμπρακτα στην τάξη με τους μαθητές τους, αναχώρησαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο διήμερο βιωματικό σεμινάριο επιμόρφωσης ενηλίκων με τίτλο «Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Θεωρητικό και Μεθοδολογικό Πλαίσιο Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Ένα σεμινάριο που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην ενθουσιώδη συμμετοχή, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων.

            Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά εξήντα εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας, οι οποίοι αφιέρωσαν ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους για την παρακολούθησή του. Για την υλοποίηση του σεμιναρίου το ΚΠΕ Κρεστένων συνεργάστηκε με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, κ. Πηνελόπη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου, καθώς και με τον εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Βλάχο, πρώην Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας.

            Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου 2012 με τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κρεστένων, κ. Πέτρο Γαβρά, να παρουσιάζει το ΚΠΕ και τις δράσεις του. Στη συνέχεια έγινε μια θεωρητική ενημέρωση στους συμμετέχοντες σχετικά με το πλαίσιο υλοποίησης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων (στοχοθεσία, βασικές αρχές, μεθοδολογικές προσεγγίσεις, ο ρόλος του εκπαιδευτικού). Ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας για τους εκπαιδευτικούς με στόχο το «δέσιμο» της ομάδας.

            Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία βρήκαν οι εκπαιδευτικοί τη συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια που επακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες σχεδίασαν περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα το οικοσύστημα της λίμνης Καϊάφα (ανθρωπογενείς δραστηριότητες – ιαματικά λουτρά, λιμναίο οικοσύστημα, παράκτιο οικοσύστημα). Εργάστηκαν και συνεργάστηκαν σε ομάδες, καταθέτοντας απόψεις και ιδέες, που με το μεράκι και τη φαντασία τους έφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα.

            Ο σχεδιασμός των βιωματικών εργαστηρίων εφαρμόστηκε στην πράξη το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου. Ύστερα από μια θεωρητική παρουσίαση στο Κέντρο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Κρεστένων «Καϊάφας: Μια λίμνη, χίλιες εικόνες» από την Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Κρεστένων και τον  Κώστα Γιαννίρη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν με λεωφορείο για τη λίμνη Καϊάφα. Φτάνοντας στο πεδίο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο των ιαματικών λουτρών, να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και να μελετήσουν το παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής μέσα από περιβαλλοντικό μονοπάτι. Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας με παρουσίαση των εργασιών των εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν από το Κέντρο έχοντας «γεμίσει τις μπαταρίες τους» με γνώσεις και βιώματα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και με την ευχή να ανταμώσουν ξανά στο μέλλον σε ανάλογες επιμορφωτικές δράσεις. Τα ζωηρά χαμόγελα που, παρά την κούραση, ήταν ζωγραφισμένα σε όλα τα πρόσωπα, έκαναν ακόμη πιο δύσκολο τον αποχωρισμό.