Πρόγραμμα τριήμερου σεμιναρίου Δικτύου, 15-17 Ιανουαρίου 2016

«Αειφορικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

Αναζητώντας τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την επάρκεια.»

Τριήμερο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Ενηλίκων (εκπαιδευτικών) στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περ/ντικής Εκπ/σης “Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας” που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων

15-17 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

16:00-16:30     Προσέλευση – Εγγραφές

16:30-16:45     Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

16:45-17:00     «Παρουσίαση του ΚΠΕ Κρεστένων και των δράσεών του»Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων

17:00-17:15     «Στόχοι σεμιναρίου - Το Ε. Θ. Δίκτυο “Τα Τοπικά προϊόντα σε μια Κοινωνία Αειφορίας»Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων

17:15- 17:45    «Ανιχνεύοντας αξίες παραγωγής και κατανάλωσης στην εκπαίδευση για την αειφορία»: Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Κρεστένων

17:45-18:00     Διάλειμμα – Καφές

18.00: 18:45    «Εκπαίδευση για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Γεωργικής Παραγωγής με εθνικά πρότυπα»Αγλαΐα Λιόπα - Τσακαλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

18:45-19:30     «Η σημασία του εδάφους στην αειφορική παραγωγή»Παντελής Μπαρούχας, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργαστήριο Εδαφολογίας

19:30-20:00     Συζήτηση – Ερωτήσεις

20:00-21:30     Βιωματικό εργαστήριο «Παιχνίδια γνωριμίας - επικοινωνίας και συγκρότησης ομάδων μέσα από το θεατρικό παιχνίδι» Ηλίας Πίτσικας, Παιδαγωγός - Εμψυχωτής θεατρικής έκφρασης

21:30               Δείπνο

 

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

08:00-09:00     Πρωινό

09:00-09:30     Μετάβαση από τα Κρέστενα στο «Κτήμα Μπριντζίκη»

09:30-14:00     Μελέτη πεδίου: «Η βιοποικιλότητα στην τοπική παραγωγή. Το παράδειγμα του Κτήματος Μπριντζίκη». Συντονισμός: Π.Ο. ΚΠΕ Κρεστένων.

14:00-15:00     Γεύμα

15:00–17:30    Επιστροφή στο ΚΠΕ Κρεστένων. Ξεκούραση

17:30-20:30     Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ

ΟΜΑΔΑ Α: «Ένας κήπος αρωματικών φυτών στο μπαλκόνι μας ή στο σχολείο μας» Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος, MSc - Μελετητής

ΟΜΑΔΑ Β: «Μεθοδολογικά εργαλεία και διδακτικές τεχνικές για την προσέγγιση της αειφορικής παραγωγής Τοπικών Προϊόντων» Μαρία Σπαρτινού, Dr Βιολογίας, Υπ/νη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κυκλάδων / Αλεξάνδρα Τσίγκου, Δασκάλα MSc, Υπ/νη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής

ΟΜΑΔΑ Γ: «Αειφορική Μεσογειακή Διατροφή: Υποστηρίζουμε τη βιοποικιλότητα και την τοπική παραγωγή» Περσεφόνη Τσιμάκη, Νηπιαγωγός, Μέλος ΣΠΕ της ΕΛΛΕΤ

ΟΜΑΔΑ Δ: "Η διαδικασία της τυροκομικής στο πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων: επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου" Βαγγέλης Βρέντζος, Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ Ανωγείων

20:30-21:30     Παρουσίαση των εργαστηρίων – Συζήτηση

21:30               Δείπνο

 

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

08:00-09:00     Πρωινό

09:00-09:30     «Καλλιεργώντας διαδικτυακές κοινότητες πρακτικής/μάθησης»: Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κρεστένων

Προγράμματα και δράσεις συνεργαζόμενων ΚΠΕ και Υπευθύνων ΠΕ/Σχολικών Δραστηριοτήτων του Δικτύου

09:30-09:50     «Πνευματική παραγωγή – συνειδητή κατανάλωση. Η τροφή ως περιβαλλοντική, πολιτισμική και οικονομική αξία – Η περίπτωση της ελιάς: ο θησαυρός της νοτιανατολικής Λακωνίας», Νικόλαος Παπαδάκης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μολάων / Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Μολάων

09:50-10:10     «Σκεφτόμαστε παγκόσμια, ενεργούμε τοπικά σε μια κοινωνία αειφορίας» Ελευθερία Τσολάκη, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Ποροΐων

10:10-10:30     «Ο βιότοπος της κοιλάδας των πεταλούδων, μέσα από μια “ειδική ματιά”», Χαράλαμπος Συργιάννης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου

10:30-10:40     Διάλειμμα – Καφές

Προγράμματα και δράσεις Περιβαλλοντικών Ομάδων Σχολείων του Δικτύου

10:40-10:50     «"ΕΔΑΦΟΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ". Ψηφιακές δημιουργίες: "Η αξία του ζωντανού εδάφους", "Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 4ου Γυμνασίου Λαμίας εφαρμόζει τη μέθοδο Fukuoka"», Ιωάννης Σβώλης, 4ο Γυμν.  Λαμίας, ΔΔΕ Φθιώτιδας

10:50-11:00     «Τα βότανα του τόπου μας – Το φαρμακείο της φύσης», Μαρία Κουσκουρή, Γυμν. Γαλαξιδίου, ΔΔΕ Φωκίδας

11:00-11:10     «Το μέλι της μέλισσας, μέλι μας», Μαρία Παπαδέλη, Γυμν. Καστριτσίου , ΔΔΕ Αχαΐας

11:10-11:20     «Το μαλλί και η τέχνη της υφαντικής», Αριστέα Ξηροκώστα, Δημ. Σχ. Παντάνασσας, ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

11:20-11:30     «Καλλιεργώ τον σχολικό μας κήπο με παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους – τρέφομαι υγιεινά με τοπικά προϊόντα», Δημήτρης Οικονόμου / Θεοδώρα Σκρέκα, 5ο Δημ. Σχ. Πύργου, ΔΠΕ Ηλείας

11:30-11:40     «Τρέφομαι σωστά και υγιεινά, με προϊόντα τοπικά», Μελπομένη Παπουτσή, Νηπ. Αλφειούσας, ΔΠΕ Ηλείας

11:40-11:50     «Σε μια ρώγα από σταφύλι», Κυριακή – Μαρία Καραγγελή, Δημ. Σχ. Γιαννιτσοχωρίου, ΔΠΕ Ηλείας

11:50-12:00     «Ελίτσα δεν πετώ, λάδι να έχω εγώ καλό»,  Νίτσα Γιαβή, Νηπ. Μακρισίων, ΔΠΕ Ηλείας

12:00-12:10     «Να μη λείπει το βύσσινο», Ευφροσύνη Αγγελοπούλου / Κωνσταντίνα Ρουγκάλα, 61ο Νηπ. Πατρών, ΔΠΕ Αχαΐας

12:10-12:30     Συζήτηση θεμάτων Δικτύου.

12:30-13:00     Αξιολόγηση σεμιναρίου

13:00               Γεύμα - Λήξη του σεμιναρίου