Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων

«Επίσκεψη και φιλοξενία μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών της Αμπετείου Σχολής Καΐρου Αιγύπτου στο ΚΠΕ Κρεστένων»

Στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» το ΚΠΕ Κρεστένων, με την αμέριστη συνδρομή του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, υλοποιεί επταήμερη βιωματική εκπαιδευτική δράση για 11 μαθητές της Γ΄ Τάξης Λυκείου και δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς της Αμπετείου Σχολής Καΐρου. Η δράση έχει τίτλο «Μεσογειακά οικοσυστήματα – το παράδειγμα Ελλάδας και Αιγύπτου» και διαρκεί από την 1η έως και τις 7 Απριλίου 2012.
Σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές με μεθόδους βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης ένα μεσογειακό οικοσύστημα. Να εκτιμήσουν, στα πλαίσια της εκπαίδευσης για την αειφορία, την αξία της διατήρησης της βιοποικιλότητάς του, καταγράφοντας τις επιπτώσεις που έχουν σε ένα τέτοιο οικοσύστημα οι πυρκαγιές. Να αναγνωρίσουν τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος σε τοπία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και φυσικού κάλλους, όπως η Αρχαία Ολυμπία και η Λίμνη Καϊάφα.

Μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας και η διάδοση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως αυτή εφαρμόζεται στη χώρα μας, πέρα από τα σύνορά μας με αρχή το ομογενειακό σχολείο της Αιγύπτου.
Η ιστορική και αδιάκοπη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου ανά τους αιώνες, που επιβεβαιώνεται από τις αναφορές του Ηροδότου και του Ευριπίδη, μέχρι και τη σημερινή παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, έχουν καταστήσει πρόσφορο το έδαφος για μια τέτοια συνεργασία. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων οι μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σε βιωματικά εργαστήρια του ΚΠΕ Κρεστένων.
Η διαμονή και η φιλοξενία των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών της Αμπετείου Σχολής Καΐρου πραγματοποιείται στους ξενώνες του ΚΠΕ Κρεστένων.