Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Κρεστένων στα πλαίσια του προγραμματισμού των δράσεών του για το έτος 2021-2022  υλοποίησε διήμερη δράση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου  Πατρών και συνεργαζόμενων σχολείων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Save water, save life”.

Η δράση είχε τίτλο «Νηρόν ύδωρ: η διαχρονική χρήση του νερού στην Αρχαία Ολυμπία» και υλοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου 2022. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 14 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών, 5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, 5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από την Ιταλία και 5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από την Πορτογαλία.

Κατά τη διήμερη συνεργασία επιχειρήθηκε συγκριτική και βιωματική μελέτη της διαχείρισης του υδάτινου οικοσυστήματος της περιοχής της Ολυμπίας – κυρίως των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου. Η βιωματική μελέτη επικεντρώθηκε στη διαχείριση και χρήση του νερού στο Ιερό της Ολυμπίας σε διάφορες φάσεις και ιστορικές περιόδους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχρονική χρήση λουτρών και λουτρικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση αθλητών, προσκυνητών και επισκεπτών του Ιερού.

Την πρώτη μέρα, Τρίτη 10 Μαΐου,  παρουσιάστηκε το θεωρητικό μέρος, σε εξ αποστάσεως σύνδεση, με έμφαση στο αρχαιοπεριβάλλον της Ολυμπίας και τους μύθους που το συνόδευαν και συχνά επιχειρούσαν να το ερμηνεύσουν. Το δεύτερη μέρα, 11 Μαΐου, μετά τη άφιξη των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στο ΚΕΠΕΑ, έγινε παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου καθώς και ευρύτερα τον τρόπο που υλοποιείται η Περιβαλλοντική εκπαίδευση και η εκπαίδευση για την Αειφορία στη χώρα μας. Στη συνέχεια δόθηκαν ως αναμνηστικά δώρα χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο (τηγανέλαιο)  – που παράγει το Κέντρο με τις μαθητικές ομάδες που το επισκέπτονται – σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης ανακύκλωσης και επανάχρησης των υλικών στην κατεύθυνση της αειφορίας. Ακολούθως όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία και υλοποίησαν βιωματικές δραστηριότητες στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο επικεντρωμένες στη θεματική της δράσης.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη χαρά τους για αυτή την εμπειρία σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο και αντάλλαξαν ευχές για καλή συνέχεια.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ Κρεστένων θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών για την άψογη και δημιουργική συνεργασία μαζί με τις ευχές προς τους συναδέλφους και τους μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες για καλή επάνοδο στην πατρίδα τους. Τέλος θερμές ευχαριστίες πάντα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για την αμέριστη υποστήριξη όχι μόνο  στη συγκεκριμένη δράση αλλά και σε όλες όσες υλοποιούνται στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.